Agenda

Mini-symposium “Het Hart op de juiste plek”: wordt verplaatst

Mini-symposium  “Het Hart op de juiste plek”: wordt verplaatst

Mini-symposium “Het Hart op de juiste plek”

Vanwege het corona virus wordt het mini-symposium verplaatst

 

Locatie: Oolderhof, Broekstraat 35 • 6049 CJ Roermond - Herten

 

17.00u Inloop met broodjes en soep

 

17.00u Welkom door Monique Christophe (Netwerkcoördinator NIK Limburg & Zuidoost-Brabant)

 

17.45u Dr. Merel Klaassens - Kinderarts Erfelijke en Aangeboren afwijkingen MUMC+ “Hoe kijkt de kinderarts naar alle dimensies van zorg: een voorbeeld vanuit het perspectief van zeldzame aandoeningen”Merel Klaassens is kinderarts erfelijke en aangeboren aandoeningen in het Maastricht UMC+. Binnen dit subspecialisme draagt zij zorg voor kinderen met (vaak complexe) problematiek t.g.v. een genetische aandoening, ontwikkelingsachterstand, verstandelijke beperking of een meervoudige beperking. Ook is zij één van de artsen van het KinderComfortTeam Maastricht. In haar presentatie zal ze ingaan op hoe zij als kinderarts aandacht heeft voor alle dimensies van zorg (somatiek, psychologie, sociaal, zingeving), wat een kinderarts kan betekenen voor chronisch zieke kinderen en hoe de kinderarts samenwerkt met andere professionals en ouders die rondom een kind staan.

 

18.30u Muzikaal intermezzo - Ellen Houben

 

18.45u Paul Ramakers - Inspiring You “Met beide benen op de grond” Paul Ramakers is een jonge, succesvolle zakenman. Hij reist de wereld over en leidt een snel leven. Plotseling komt begin februari 2019 zijn leven stil te staan. “Meneer Ramakers, u heeft een zeer agressieve tumor in uw rechter onderbeen”. Paul, die geleerd heeft regisseur te zijn over zijn eigen leven, twijfelt geen moment en besluit zijn been te amputeren. Paul verloor die dag zijn been, maar zijn leven is completer dan ooit. Paul neemt je mee in zijn verhaal en laat je ervaren hoe je kansen creëert en je eigen geluk bepaald. Door passie en doorzettingsvermogen is Paul in staat zijn prestaties naar een hoger niveau te tillen.

 

19.30u Koffiepauze / naar de workshopruimtes

 

19.45u Start Workshopronde 1

 

1.1 Muziek vanuit het hart Ester Alofs - Muziektherapeut, vaktherapeut muziek, register Vaktherapie Wat is muziektherapie, hoe werkt het? Muziek is gevoel, muziek is beleving, maar het zet je ook in beweging: letterlijk en figuurlijk. Muziek stimuleert interactie en contact. Maar ook lichamelijk reageer je op muziek: het kan ontspannen, of juist zorgen dat je in actie komt. We nemen een kijkje in deze kenmerken van muziek en we gaan het zelf ervaren. Want muziek is niet zomaar te vangen in een paar woorden! Doen ervaren, effect!

 

1.2 Een blik is zoveel waard Angelique Schlicher - Rouw en Verliesbegeleiding de RouwstapMilanda Houben - Rouw & Verliesbegeleiding R’AUHoe ga jij in je gezin, familie of op de werkvloer om met verlies & rouw?Aandacht voor, verbinding met, deurtje dicht, luchtig of humoristisch.Maak verdriet bespreekbaar.Angelique en Milanda gaan in deze workshop samen met jullie creatief "ver" werken.Ben jij diegene die het verschil kan maken na onze workshop.

 

1.3 Samenwerken is het sleutelwoord Chantal van der Velden - Netwerkcoördinator Netwerk Integrale Kindzorg regio ZuidwestDe NIK is een multidisciplinair samenwerkingsverband. De professionals die verenigd zijn in de NIK hebben veel kennis van en ervaring met de zorg voor ernstig zieke kinderen. Chantal gaat op een interactieve wijze met jullie aan de slag rondom het thema samenwerken. Ook vertelt ze over de NIK 2.0; welke ontwikkelingen kunnen we verwachten?

 

1.4 Kwaliteit van (over)leven: ons gezamenlijke doel Dr. Bas Zegers - kinderarts-sociale pediatrie, Máxima Medisch CentrumSteeds meer kinderen zijn overlevers; prematuren overleven steeds kortere zwangerschappen, er zijn nieuwe operatietechnieken en ook door medische innovaties is de overleving van kinderen de afgelopen jaren fors verbeterd. Maar ook voor kinderen die te horen krijgen dat ze hun ziekte niet gaan overleven, hoort de zorg in het laatste fase van het leven optimaal te zijn.Ouders en dokters staan daarmee voor steeds complexere uitdagingen in de kindzorg, met maar één overkoepelend doel: optimale kwaliteit van (over)leven. Bas gaat met jullie als hulpverleners in gesprek over de vormen van zorg die het kind en zijn gezin nodig heeft.

 

20.30u Afsluiting workshop 1 en verplaatsing naar nieuwe workshopruimte

 

20.45u Start workshop ronde 2

 

2.1 Voor altijd in mijn hart, voor ieder kind dat een speciaal iemand heeft gekend Dieuwetje Mangeng - Dare te Fly / Begeleider Daelzicht Laila Wakrim - Leerkracht / Remedial Teacher / IB-er Hoe ga je als kind om met verdriet? Hoe ervaar je dit als je een verstandelijke beperking hebt? Soms gaan we voorbij aan de angsten die uitspraken kunnen veroorzaken, maar soms ook willen we kinderen teveel weghouden wat echter ook weer angsten kan veroorzaken. In deze interactieve workshop nemen Dieuwertje en Laila jullie mee in de belevingswereld van kinderen en mensen met een verstandelijke beperking.

 

2.2 “Mamma, ga ik eerder dood dan jij?” - De impact van levend verlies in een gezin Francy op het Roodt - Psychosociaal therapeut Rouw | Verlies| Trauma Deze workshop gaat over het leven en over de dood. Over de impact van levend verlies in een gezin vanaf het moment dat je kind een ongeneeslijke diagnose heeft ontvangen. Francy vertelt over leven met de dood, het overleven van de dood én over leven als de dood. Graag neemt ze jullie mee op een reis die gaat over onvoorwaardelijke liefde, elkaar vasthouden, loslaten en zo mogelijk opnieuw verbinden.Welke bijdrage kan en mogen jullie hierin leveren, als professional, aan de patiënt zelf, zijn/haar ouders, gezin en omgeving?

 

2.3 In gespannen verwachting: zwangerschapsbegeleiding bij rouw en verlies Dr. Sanne van der Hout - Assistant Professor Biomedial Sciences UM Met welke keuzes worden ouders geconfronteerd als kun ongeboren kindje een ernstige afwijking blijkt te hebben? Hoe kunnen professionals ouders helpen om de reikwijdte van hun keuzes te overzien? In deze workshop staat Sanne met jullie samen stil bij de ethische vragen die op professionals afkomen bij het begeleiden van deze oudergroep. Deelnemers worden van harte uitgenodigd om voorafgaand aan de workshop zelf eencasus in te brengen, jullie ontvangen hiervoor separaat een uitnodiging.

 

2.4 Een zieke leerling in de klas, en dan? Kim Dreuw - Consulent Educatieve Voorziening MUMC+Scholen kennen een zorgplicht voor leerlingen en zijn daarmee verantwoordelijk voor het onderwijs aan álle leerlingen. Ook voor het onderwijs aan leerlingen die vanwege een ziekte of chronische aandoening extra ondersteuning nodig hebben. Het organiseren van onderwijs aan zieke leerlingen vraagt specifieke expertise, inzet én tijd. Scholen beschikken hier in de meeste gevallen niet over. Door het inschakelen van een consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) kunnen zij toch de hulp bieden die nodig is. Samen met de school, leraar, ouders en andere betrokkenen kan een consulent OZL het onderwijs zo organiseren dat dit aansluit op de onderwijsbehoefte van de zieke leerling. Maatwerk staat hierbij centraal!

 

21.30u Plenaire afsluiting en netwerkborrel

 

Kosten voor deze inspirerende avond zijn €49,50 p.p. (Factuur ontvang je na aanmelding) Aanmelden kan tot uiterlijk 1 april a.s. via info@niklimburg.nl onder vermelding van je naam, 3 workshopvoorkeuren (1 reserve) en factuurgegevens

 

 

 

Blijf op de hoogte!

Lees over de laatste ontwikkelingen in de kinderpalliatieve zorg.

Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg

De NIK zijn aangesloten bij het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg.

logo groot